درس اول

اشتراک گذاری

گوگل سرچ کنسول (Google Search Console) چیست و چه کاربردی دارد؟

گوگل سرچ کنسول چیست؟

گوگل سرچ کنسول (Google Search Console) که قبلاً با عنوان گوگل وبمستر (Google Wemaster Tools) شناخته می‌شد، برنامه‌ای رایگان است که توسط گوگل معرفی شده و ابزاری کاربردی برای مدیریت سایت و سئو محسوب می‌شود. در ادامه بیشتر به معرفی اینکه گوگل سرچ کنسول چیست می‌پردازیم و با بخش‌های مختلف آن بیشتر آشنا می‌شویم:

آنچه در این مقاله می‌خوانیم:

سرچ کنسول گوگل چیست؟

سرچ کنسول گوگل یک سرویس وب معرفی شده توسط گوگل است که با کمک آن می‌توان حضور سایت را در نتایج جستجوی گوگل کنترل و مدیریت کرد. این ابزار که قبلاً با عنوان Google Webmaster Tools شناخته می‌شد، ابزارها و گزارش‌های مختلفی را ارائه می‌دهد که به مدیران وب‌سایت کمک می‌کند تا نحوه عملکرد سایتشان در جستجوی گوگل را بهتر درک کنند.

سرچ کنسول چه کاربردی دارد؟

گوگل سرچ کنسول اطلاعاتی در اختیار ما قرار می‌دهد که با کمک آن می‌توانیم موارد زیر را بررسی کنیم:

  • وضعیت کراول و ایندکس صفحات
  • جایگاه صفحات
  • تعداد کلیک‌ها و ایمپرشن‌ها
  • وضعیت هاست
  • تعداد لینک‌های داخلی و بک لینک‌ها
  • وضعیت کراول باجت
  • وضعیت اسکیماها
  • مشکلات فنی سایت
  • مشکلات امنیتی سایت

با این داده‌ها می‌توانید مشکلات مربوط به ایندکس و کراول شدن صفحات، جایگاه صفحات، مشکلات فنی و غیره را شناسایی و برطرف کنید. 

بخش‌های اصلی گوگل سرچ کنسول

سرچ کنسول گوگل شامل بخش‌ها و گزارش‌های مختلفی است که در ادامه به توضیح هر یک می‌پردازیم:

صفحه اصلی سرچ کنسول (overview)

زمانی که سرچ کنسول را باز می‌کنید صفحه اصلی بخش overview را نمایش می‌دهد. در این بخش نمای کلی از گزارش‌هایی مانند گزارش‌ عملکرد (Performance)، وضعیت ایندکس (Indexing)، تجربه کاربری (Experience) و بخش (Enhancements) نمایش داده می‌شود.

بخش overview در گوگل سرچ کنسول

بخش Performance

بعد از بخش overview مربوط به بخش Performance است در این بخش نموداری بر اساس ۴ شاخص (metrics) نمایش داده شده است که شامل موارد زیر است:

تعدادکلیک‌ها (Clicks): تعداد کل کلیک‌هایی که کاربران روی لینک‌های وب‌سایت شما در نتایج جستجوی گوگل کلیک کرده‌اند.

میزان ایمپرشن‌ها (Impression): تعداد کل دفعاتی که صفحات وب‌سایت شما در نتایج جستجوی گوگل نمایش داده شده است.

نرخ کلیک (CTR): نرخ کلیک برابر است با تعداد کل کلیک‌ها تقسیم بر تعداد ایمپرشن‌ها ضرب در ۱۰۰.

میانگین موقعیت صفحه در نتایج گوگل (Average position): این عدد نشان دهنده این است که صفحات شما برای کلمات کلیدی مختلف در جستجوهای گوگل، بطور میانگین چه رتبه‌ای به دست آورده‌اند. 

از این بخش می‌توانید ببینید که کدام کوئری‌ها باعث ایجاد ترافیک می‌شوند، کدام صفحات محبوب هستند و چگونه CTR شما در طول زمان تغییر می‌کند.

گزارش performance در گوگل سرچ کنسول

معیارهای مربوط به بخش Performance را می‌توانید در بازه‌های زمانی مختلف هفتگی، ماهانه و سالانه و همچنین براساس نوع سرچ وب، عکس، ویدیو و اخبار بررسی کنید. 

ابزار بررسی آدرس (URL Inspection)

با کمک این بخش می‌توانید URLهای خاصی را در سایت خود تجزیه و تحلیل کنید. می‌توانید بررسی کنید که آیا URL ایندکس شده است یا نه، آخرین بار چه زمانی کراول شده است و آیا مشکل ایندکس‌شدن وجود دارد یا نه. این بخش برای عیب‌یابی صفحات خاص مفید است.

بخش Indexing

بخش Indexing شامل ۳ گزینه زیر است:

  • Pages
  • Sitemaps
  • Removals

Pages: این بخش اطلاعاتی در مورد تعداد صفحات ایندکس شده یا نشده شما ارائه می‌دهد. همچنین دلایل ایندکس نشدن صفحات سایت را نشان می‌دهد. برخی از دلایلی که معمولاً باعث ایندکس نشدن صفحات می‌شوند شامل موارد زیر است:

  • Page with redirect: صفحاتی که ریدایرکت شده‌اند.
  • Excluded by ‘noindex’ tag: صفحاتی که تگ نوایندکس دارند.
  • Not found (404): صفحاتی که حذف شده‌اند یا موجود نیستند.
  • Discovered – currently not indexed: صفحاتی که توسط گوگل پیدا شده اما هنوز کراول و ایندکس نشده است.
  • Crawled – currently not indexed: صفحاتی که توسط گوگل کراول شده اما هنوز ایندکس نشده است.
گزارش pages در گوگل سرچ کنسول

Sitemap: در این قسمت می‌توانید نقشه‌های سایت را آپلود کنید. نقشه سایت یا سایت مپ فایلی است که به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا ساختار وب سایت شما را درک و محتوای جدید یا به روز شده را پیدا کنند. سایت مپ می‌تواند به بهبود ایندکس صفحات شما کمک کند.

وضعیت سایت مپ در گوگل سرچ کنسول

Removal: از این بخش می‌توانید درخواست حذف URLهای خاص یا صفحات کش شده از نتایج جستجوی گوگل را بطور موقت یا دائم داشته باشید. اگر می‌خواهید به سرعت محتوای حساس یا قدیمی را حذف کنید، می‌توانید از این بخش استفاده کنید.

بخش removal در گوگل سرچ کنسول

بخش Experience

این بخش بر تجربه کاربری صفحات وب‌سایت شما تمرکز دارد و شامل گزینه‌های زیر است:

  • Page experience
  • Core Web Vitals
  • Mobile usability
  • HTTPS

Page experience: این بخش یک نمای کلی در مورد وضعیت HTTPS سایت و Core Web Vital و سایر فاکتورهای مربوط به تجربه کاربری سایت را نمایش می‌دهد.

Core web vital: در این بخش وضعیت صفحات در موبایل و دسکتاپ را با جزئیات بیشتر می‌توانید در سه حالت، Good ،Need Improvement و Poor ببینید. در گزارش کور وب ویتال مجموعه‌ای از معیارها که تجربه کاربری را برای لود شدن، تعامل و ثبات بصری صفحه اندازه‌گیری می‌کند، در نظر گرفته می‌شود. این معیارها شامل موارد زیر است:

معیارهای core web vitals

معیار Largest Contentful Paint (LCP): این معیار به مدت زمانی اشاره دارد که بزرگترین اِلمان صفحه شما لود می‌شود. ممکن است وارد صفحه‌ای شده باشید و بخشی از صفحه مانند یک عکس یا یک اِلمان گرافیکی با زمان طولانی‌تری لود شود، LCP همان مدت زمانی است که آن عکس یا اِلمان گرفیکی با حجم بالا، بطور کامل لود می‌شود. برای ارائه یک تجربه کاربری خوب، سعی کنید LCP در ۲.۵ ثانیه اول شروع بارگذاری صفحه رخ دهد.

معیار (FID) First Input Delay: این معیار تعامل را اندازه‌گیری می‌کند. مدت زمانی که طول می‌کشد تا کاربر بتواند با صفحه سایت‌تان ارتباط برقرار کرده و پاسخی دریافت کند. به عنوان مثال زمانی که شما بر روی یک دکمه یا لینک کلیک می‌کنید و انتظار دارید صفحه‌ای جدید باز شود، اگر مدت زمان زیادی طول بکشید تا صفحه جدید باز شود، در واقع این صفحه تجربه کاربری خوبی ندارد و معیار FID مشکل دارد. برای ارائه یک تجربه کاربری خوب، سعی کنید FID کمتر از ۱۰۰ میلی ثانیه داشته باشید.

دقت داشته باشید که از مارس ۲۰۲۴، Interaction to Next Paint (INP) جایگزین FID به عنوان معیار Core Web Vital خواهد شد. INP اطلاعاتی در مورد مدت زمانی است که طول می‌کشد تا کاربر با کل صفحه تعامل داشته باشد و پاسخگویی وب‌سایت‌ها در کل دوره بازدید را بررسی می‌کند. INP ضمن بازدید از یک وب‌سایت، تأخیر همه تعامل‌ها را ثبت می‌کند در حالیکه FID تنها اولین پاسخ تعامل  یک کاربر خاص را اندازه‌گیری می‌کند. 

معیار (Cumulative Layout Shift (CLS:این معیار ثبات بصری و واکنش‌گرایی صحیح یک سایت را اندازه‌گیری می‌کند. براساس این معیار سایت نباید اِلمان‌هایی داشته باشد که باعث بهم ریختن ظاهر آن می‌شوند. برای ارائه یک تجربه کاربری خوب، سعی کنید امتیاز CLS کمتر از ۰.۱ داشته باشید.

Mobile usability: این بخش اطلاعاتی در مورد عملکرد وب سایت در دستگاه‌های تلفن همراه از نظر تجربه کاربری و قابلیت استفاده ارائه می‌دهد و صفحاتی که برای تلفن همراه به درستی نمایش داده می‌شوند و صفحاتی که ممکن است به درستی نمایش داده نشوند را همراه با دلیل آن که ممکن است کوچک بودن زیادی فونت متن، نزدیک بودن بیش از حد اِلمان‌های قابل کلیک و غیره باشد را به تفکیک نمایش می‌دهد.

بهبود Mobile usability برای تجربه بهتر کاربر، رتبه‌بندی بالاتر در موتور جستجو (به ویژه در نتایج جستجوی موبایل) و در نهایت افزایش نرخ تعامل و تبدیل کاربر بسیار مهم است.

بخش mobile usability در گوگل سرچ کنسول

Https: این قسمت URLهایی که با HTTPS و بدون HTTPS در سایت وجود دارد را به تفکیک نمایش می‌دهد از این بخش می‌توانید URLهای بدون HTTPS را شناسایی و اصلاح کنید.

بخش https در گوگل سرچ کنسول

بخش Enhancement

این بخش شامل ویژگی‌ها و گزارش‌های مختلفی با هدف بهبود نمای ظاهری و عملکرد وب‌سایت در نتایج جستجوی گوگل است و شامل ۳ گزینه زیر است:
  • Breadcrumbs
  • FAQ
  • Site link search box
Breadcrumbs: در این بخش اطلاعاتی در مورد مسیر راهنمای مورد استفاده در وب‌سایت ارائه شده است و صفحاتی که برد کرامپ آن‌ها معتبر و نامعتبر است به تفکیک نمایش داده می‌شود.
بخش bread crumbs در گوگل سرچ کنسول

FAQ: در این بخش می‌توانید صفحاتی از سایت را که در آن‌ها از FAQ استفاده کرده‌اید بررسی کنید و صفحاتی که FAQهای آن‌ها با خطا روبرو شده را مشاهده و اصلاح کنید.

بخش FAQ در گوگل سرچ کنسول

site link searchbox: این بخش مربوط به کادر جستجو داخلی در سایت شما است. در این قسمت صفحاتی که کادر جستجو دارند را نمایش می‌دهد. از این قسمت می‌توانید خطاهای نوار Search box در سایت را بررسی و برطرف کنید.

بخش sitelinks search box در گوگل سرچ کنسول

بخش security and manual action

Security Issues: این بخش از سرچ کنسول هرگونه مشکلات امنیتی احتمالی یا مسائلی را که گوگل در یک وب‌سایت تشخیص داده است، نمایش می‌دهد. این هشدارها ممکن است هک کردن، وجود بدافزار، فیشینگ یا سایر مشکلات مربوط به امنیت باشد.

گوگل برای محافظت از کاربران زمان بازدید از وب‌سایت‌های به خطر افتاده، چنین مواردی را شناسایی و علامت‌گذاری می‌کند. این گزارش جزئیات مربوط به مشکل امنیتی کشف شده، نوع مشکل و صفحات آسیب دیده، به همراه توصیه‌ها و اقدامات برای حل مسئله امنیتی را ارائه می‌دهد.

 

Manual Action: هنگامی که تیم داوران گوگل تشخیص می‌دهد که یک وب‌سایت دستورالعمل‌های گوگل را نقض می‌کند، ممکن است اقدامات دستی را علیه سایت انجام دهند. این اقدامات می‌تواند منجر به کاهش نمایش سایت در نتایج جستجوی گوگل شود. نمونه‌هایی از Manual Action شامل محتوای هرزنامه، لینک‌های غیر طبیعی، محتوای کم حجم یا کم کیفیت و غیره است.

این گزارش اطلاعاتی در مورد نوع اقدامات انجام شده، دلایل اقدام، صفحات تحت تأثیر و مراحل درخواست بررسی پس از رفع مشکلات ارائه می‌دهد. دقت داشته باشید که حل مسائل شناسایی شده و ارسال درخواست تجدید نظر به گوگل برای حفظ اعتبار وب‌سایت در نتایج جستجوی گوگل ضروری است.

بخش  Legacy tools and reports

Google Web Tools: این بخش شامل ابزارهایی است که منابعی را برای کمک به شما جهت بهبود ساختار سایت، نحوه نمایش آن در جستجوی گوگل و کیفیت تجربه کاربری فراهم می‌کند. Web Tools شامل ابزارهایی مانند Ad Experience Report، structured  Data Testing Tool ،Email Markup Tester، Structured Data Markup Helper و PageSpeed Insights است که می‌تواند به شما برای بهینه‌سازی و ارزیابی سایت کمک کند. Links: این بخش در سرچ کنسول بینش و اطلاعاتی در مورد لینک‌های داخلی، خارجی و بک لینک به یک وب‌سایت ارائه می‌دهد و شامل دو گزارش اصلی است: External Links: این گزارش اطلاعات مربوط به وب‌سایت‌های خارجی را نشان می‌دهد که به وب سایت شما لینک داده‌اند. در این بخش تعداد کل لینک‌های خارجی، تعداد دامنه‌های لینک (وب‌سایت‌های منحصر به فرد که به سایت لینک می‌دهند)، دامنه‌های لینک‌دهنده برتر و صفحات خاص در وب‌سایت که بیشترین لینک‌ها را دریافت می‌کنند، نشان می‌دهد. درک این لینک‌های خارجی کمک می‌کند تا کیفیت و کمیت بک لینک‌های هدایت شده به سایت خود را ارزیابی کنید. Internal links: این گزارش بر ساختار لینک داخلی در وب سایت متمرکز است. این اطلاعات به درک چگونگی اتصال صفحات در سایت کمک می‌کند، اینکه کدام صفحات لینک‌های داخلی بیشتری دریافت می‌کنند. Setting: بخش تنظیمات در سرچ کنسول به صاحبان وب‌سایت اجازه می‌دهد تا تنظیمات مختلف مربوط به حساب و ویژگی‌های گوگل سرچ کنسول خود را مدیریت و پیکربندی کنند. اطلاعاتی در مورد مالکیت سایت، دسترسی کاربری و محدودیت‌ها، اطلاعاتی در مورد فایل Robot.txt، وضعیت کراول شدن سایت و غیره را نشان می‌دهد.
بخش setting در گوگل سرچ کنسول
سوالات متداول

گوگل سرچ کنسول ابزاری رایگان و کاربردی برای آنالیز سایت و بررسی وضعیت آن برای بهینه‌سازی بهتر است.

با کمک گوگل سرچ کنسول می‌توانید وضعیت کراول و ایندکس صفحات سایت، تعداد کلیک‌ها و ایمپرشن‌ها، وضعیت اسکیماها، مشکلات فنی سایت و غیره را بررسی کنید.

ارسال نظر

دیدگاه خود را بنویسید:
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تمامی حقوق محفوظ است.