درس دهم

اشتراک گذاری

بازاریابی ویروسی چیست؟ و انواع آن کدامند؟

بازاریابی ویروسی چیست؟

امروزه، بازاریابی محصولات یا خدمات در سطح گسترده، بیش از هر زمان دیگری، امکان پذیر است، می‌توان با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و تبلیغات دهان به دهان، پیام‌ها را مانند یک ویروس به سرعتی باورنکردنی گسترش داد و به میلیون‌ها نفر دسترسی پیدا کرد.

در این مسیر، بازاریابی ویروسی به عنوان یک تکنیک قدرتمند است، که می‌تواند منجر به افزایش آگاهی از برند، افزایش ترافیک وبسایت و فروش محصول شود. برای موفقیت در کمپین‌های بازاریابی ویروسی می‌توان از پلتفرم‌های شبکه اجتماعی، سایت‌های اشتراک‌ ویدیو، ایمیل، پیامک (SMS) و سایر کانال‌های ارتباطی دیجیتال برای تقویت پیام بازاریابی استفاده کرد.

آنچه در این مقاله می‌خوانیم:

بازاریابی ویروسی یا وایرال مارکتینگ چیست ؟

بازاریابی ویروسی(Viral marketing) نوعی تکنیک بازاریابی است که بر استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پلتفرم‌های آنلاین برای انتشار سریع و تصاعدی پیام بازاریابی متکی است. هدف آن تولید محتوایی است که توجه افراد را به خود جلب و آنها را ترغیب و تشویق کند تا آن را با دیگران به اشتراک بگذارند. اصطلاح “ویروسی” به این اشاره دارد که این محتوای بازاریابی مانند ویروس پخش می‌شود و به سرعت به دست تعداد زیادی از مردم می‌رسد.با این حال، بازاریابان نمی‌توانند بطور دقیق پیش‌بینی کنند که چه محتوایی ویروسی می‌شود و چه محتوایی نه. برای موفقیت کمپین‌های بازاریابی ویروسی باید از کانال‌های رسانه‌ اجتماعی مناسب برای دسترسی و اشتراک‌گذاری با بیشترین تعداد کاربران استفاده کرد.

مزایا و معایب بازاریابی ویروسی

مزایای بازاریابی ویروسی

افزایش آگاهی از برند: هنگامی که یک کمپین بازاریابی ویروسی اجرا می‌شود، این پتانسیل را دارد که در مدت کوتاهی توسط تعداد افراد زیادی بازدید شود. این گسترش سریع می‌تواند منجر به افزایش  آگاهی برند در میان مخاطبان زیادی شود.

مقرون به صرفه بودن: در مقایسه با روش‌های سنتی تبلیغات، بازاریابی ویروسی می‌تواند نسبتاً مقرون به صرفه باشد. ایجاد و به اشتراک‌گذاری محتوا به صورت آنلاین اغلب هزینه‌های کمتری نسبت به تولید و توزیع محتوای چاپی، تبلیغات بیلبوردی یا تلویزیونی دارد و آن را به گزینه‌ای جذاب برای کسب و کارها با بودجه بازاریابی محدود تبدیل می‌کند.

انتشار سریع و گسترده: اگر مخاطبان با محتوا ارتباط برقرار کنند و اشتراک‌گذاری آن را تشویق کنند، محتوا بین افرادی فراتر از مخاطبان هدف اولیه گسترش پیدا می‌کند و بازدید قابل توجهی پیدا می‌کند.

افزایش اعتبار: کمپین‌های بازاریابی ویروسی اغلب بر محتوای تولید شده توسط کاربر یا داستان‌سرایی تکیه می‌کنند که می‌تواند اعتبار و اعتماد را افزایش دهد. وقتی کاربران محتوای اشتراک‌گذاری شده توسط سایر افراد را می‌بینند، به احتمال زیاد به آن اعتماد می‌کنند و اثربخشی کمپین افزایش می‌یابد.


معایب بازاریابی ویروسی

عدم کنترل بر توزیع محتوا: بازاریابی ویروسی پتانسیل دسترسی به مخاطبان  زیادی را دارد، و به این معنی است که محتوا می‌تواند به روش‌هایی فراتر از کنترل کسب وکار پخش شود. هنگامی که محتوا به اشتراک گذاشته می‌شود، می‌توان آن را تغییر داد و یا تفسیر نادرست کرد که ممکن است با اهداف برند مطابقت نداشته باشد و به طور بالقوه منجر به نتایج منفی شود.

موفقیت نامشخص: ایجاد محتوای ویروسی یک فرمول تضمین شده برای موفقیت نیست. در حالی که برخی از کمپین‌ها به محبوبیت فوق‌العاده‌ای دست می‌یابند، بسیاری دیگر مورد توجه قرار نمی‌گیرند. بازاریابی ویروسی بر ماهیت غیرقابل پیش‌بینی پاسخ مخاطب متکی است و تکرار یا پیش‌بینی موفقیت را به طور مداوم چالش برانگیز می‌کند.

بازه‌های توجه کوتاه: در محیط دیجیتالی پرشتاب امروزی، جذب و حفظ توجه مخاطبان به طور فزاینده‌ای دشوار است. محتوای ویروسی عمر کوتاهی دارد و با جلب توجه مخاطب به محتوای جدیدتر، تأثیر آن می‌تواند به سرعت کاهش یابد. حفظ تعامل بلندمدت برند مستلزم تلاش‌های مستمر فراتر از کمپین‌های ویروسی است.

ویژگی‌های کمپین بازاریابی ویروسی موفق

انتشار محتوای ویروسی، هدف بسیاری از تولیدکنندگان محتوا و متخصصان بازاریابی است، از طرفی هیچ فرمول تضمینی برای وایرال شدن محتوا وجود ندارد، اما برخی از ویژگی‌های مشترک محتوای ویروسی وجود دارد که هنگام اجرای کمپین بازاریابی ویروسی باید مورد توجه قرار گیرد:

ویژگی‌های کمپین ویروسی موفق

جذابیت عاطفی: محتوای ویروسی اغلب احساسات قوی مانند شادی، غم یا عصبانیت را در بینندگان برمی‌انگیزد.

سادگی: پیام و مفهوم کمپین باید ساده و قابل درک باشد و پیامی واضح و مختصر داشته باشد. ایده‌های پیچیده ممکن است مخاطبان زیادی را جذب نکند.

ارتباط پذیری: اغلب مخاطبان زیادی با محتوای ویروسی ارتباط برقرار می‌کنند. محتوا باید با علایق، ارزش‌ها و تجربیات مخاطب هدف ارتباط داشته باشد. محتوای مرتبط با احتمال بیشتری به اشتراک گذاشته می‌شود زیرا برای افراد قابل درک‌تر است.

منحصر به فرد بودن: کمپین‌های ویروسی به این دلیل برجسته می‌شوند که چیزهای جدید، غیرمنتظره، دیدگاهی تازه یا برداشتی جدید از یک موضوع ارائه می‌دهند. محتوای منحصر به فرد توجه را به خود جلب می‌کند و حس کنجکاوی ایجاد می‌کند.

ایجاد ارزش: محتوای ویروسی برای بینندگان ارزش ایجاد می‌کند، خواه آموزنده، سرگرم کننده یا مفید باشد. محتوایی که کاربران را سرگرم یا درگیر می‌کند، احتمالاً به اشتراک گذاشته می‌شود. طنز، داستان‌سرایی می‌تواند محتوا را لذت بخش کند و احتمال اشتراک گذاری آن را افزایش دهد.

جذابیت بصری: محتوای بصری مانند تصاویر، ویدئوها و اینفوگرافیک‌ها در کمپین‌های ویروسی عملکرد خوبی دارند. تصاویری جذاب توجه را جلب می‌کند و به اشتراک‌گذاری بیشتر محتوا کمک می‌کند.

به موقع بودن: محتوای ویروسی اغلب به موقع و مرتبط با رویدادها یا ترندهای روز است. استفاده از ترندها و رویدادها می‌تواند امکان به اشتراک‌گذاری محتوا را افزایش دهد.

سهولت اشتراک‌گذاری: اشتراک‌گذاری محتوای ویروسی در رسانه‌های اجتماعی و دیگر پلتفرم‌ها آسان است. محتوا باید به راحتی در پلتفرم‌ها و دستگاه‌های مختلف قابل اشتراک‌گذاری باشد. استفاده از دکمه‌های اشتراک‌گذاری شبکه‌های اجتماعی و ریسپانسیو بودن صفحات برای گوشی تلفن همراه ضروری است.

 

انواع بازاریابی ویروسی

بازاریابی ویروسی شامل ۶ نوع مختلف است که در ادامه به آنها اشاره کرده‌ایم:
انواع بازاریابی ویروسی

بازاریابی ویروسی پر سروصدا یا همهمه ای (Buzz Viral Marketing)

 این نوع بازاریابی تکنیکی است که هدف آن ایجاد سر و صدا در اطراف یک محصول یا خدمات است. این روش شامل ایجاد محتوای قابل اشتراک‌گذاری و جذاب با هدف ایجاد علاقه و هیجان در بین مصرف‌کنندگان است. پیام‌ها یا تبلیغات بحث برانگیز می‌توانند سر و صدا ایجاد کنند و توجه مخاطبان را به خود جلب کنند.

 


بازاریابی ویروسی زنجیره‌ای (Pass-along Viral Marketing)

 رایجترین نوع استراتژی و کمپین بازاریابی ویروسی است که مردم پیام را به اشتراک می‌گذارند یا می‌توانیم بگوییم این پیام را به دیگران منتقل می‌کنند. این محتوا به سرعت از فردی به فرد دیگر ارسال می‌شود. این پیام‌های ویروسی از طریق روش تبلیغات دهان به دهان دیجیتالی شتاب بیشتری پیدا می‌کنند. و زمانی که یکی از مخاطبان پیام را در گروه دوستان خود ارسال می‌کند، بصورت تصاعدی انتشار پیدا می‌کند.


بازاریابی ویروسی شانس(Lucky Viral Marketing)

بازاریابی ویروسی شانس زمانی است که یک کمپین بازاریابی بطور اتفاقی و شانسی وایرال می‌شود. اغلب غیر قابل پیش‌بینی است و می‌تواند به طور غیر منتظره اتفاق بیفتد.


بازاریابی ویروسی مهندسی شده(Engineered Viral Marketing)

 بازاریابی ویروسی مهندسی شده زمانی اتفاق می‌افتد که یک کمپین عمداً و با برنامه از پیش تعیین شده برای موفقیت ایجاد می‌شود و شامل ایجاد محتوای قابل اشتراک‌گذاری، جذاب و دارای پیامی واضح است.


بازاریابی ویروسی مشوق(Incentivized Viral Marketing)

 این نوع بازاریابی ویروسی زمانی اتفاق می‌افتد که مخاطبان برای به اشتراک گذاشتن یک پیام یا محتوا تشویق می‌شوند. این روش را می‌توان از طریق پاداش، تخفیف یا سایر مشوق‌ها انجام داد.


بازاریابی ویروسی عاطفی(Emotional Viral Marketing)

در روش بازاریابی ویروسی عاطفی شما احساسات مخاطبان خود را هدف قرار می‌دهید. هدف این است که یک احساس را در مخاطب برانگیزید، احساس رضایت، خوشحالی، عصبانیت، ترس یا هر چیز دیگری که ممکن است باعث شود مردم به برند شما علاقمند شوند. هدف آن ایجاد ارتباط عاطفی با مخاطب، ایجاد علاقه و هیجان است.

استراتژی‌های مهم در بازاریابی ویروسی

استراتژی‌های بازاریابی ویروسی روش‌هایی هستند که برای ایجاد محتوای آنلاین مورد استفاده قرار می‌گیرند که آنقدر قانع‌کننده و الهام‌بخش است که توسط مخاطبان هدف با دوستان، خانواده و همکارانشان به اشتراک گذاشته می‌شود. 

در ادامه به برخی از استراتژی‌های بازاریابی ویروسی اشاره کرده‌ایم که می‌توان از آنها برای ایجاد یک کمپین بازاریابی ویروسی موفق استفاده کرد:

استفاده از شبکه‌های اجتماعی

طبق گزارش Statista، پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی به عنوان کانال اصلی برای محتوای ویروسی عمل می‌کنند. پلتفرم‌هایی مانند یوتیوب، توییتر، اینستاگرام، تیک تاک و لینکدین به کاربران این امکان را می‌دهند که به راحتی محتوا را با دوستان، فالوورها و کانکشن‌های خود به اشتراک بگذارند و این امر امکان ویروسی شدن محتوا را تسهیل می‌کند.


استفاده از ویدیو

پلتفرم‌هایی مانند یوتیوب فضای ایده‌آلی برای اشتراک‌گذاری تبلیغات ویدیویی فراهم می‌کند که می‌تواند ویروسی شود. ویدیوهای جذاب، سرگرم کننده یا آموزنده این پتانسیل را دارند که به طور گسترده به اشتراک گذاشته و مشاهده شوند.


محتوای طنز

محتوای خنده‌دار به شدت قابل اشتراک‌گذاری است. طنز می‌تواند محتوای شما را به یاد ماندنی کند و احتمال ویروسی شدن آن را افزایش دهد.


محتوای تعاملی

آزمون‌ها، نظرسنجی‌ها، ویدیوهای تعاملی و بازی‌ها توجه کاربران را به خود جلب می‌کند و آنها را تشویق به مشارکت و اشتراک‌گذاری می‌کند.


چالش‌ها و رقابت‌ها

چالش‌ها یا مسابقات کاربران را وادار می‌کند تا اقدامات خاصی انجام دهند و مشارکت خود را به اشتراک بگذارند. بهتر است چالش‌هایی را در نظر گرفت که با پیام یا ارزش‌های برند شما همسو هستند.

بازاریابی ویروسی و هوش مصنوعی

کسب و کارهایی که به طور فعال از پتانسیل فوق العاده هوش مصنوعی استفاده می‌کنند، در موقعیت خوبی قرار خواهند گرفت تا در نسل بعدی کمپین‌های تبلیغاتی ویروسی پیشگام شوند.  کسب و کارها با استفاده از هوش مصنوعی می‌توانند استراتژی‌ها و محتوای خود را با ترند روز تطبیق دهند و با مخاطبان هدف خود درگیر شوند و از رقبا جلوتر بمانند.

برندهایی که از این فناوری استفاده می‌کنند و کمپین‌های بازاریابی ویروسی را اجرا می‌کنند، مزیت رقابتی قابل توجهی نسبت به رقبا خواهند یافت. از معروفترین شرکت‌هایی که از هوش مصنوعی برای تبلیغات ویروسی خود استفاده کرده‌اند شرکت کوکاکولا و هاینز است، که در ادامه به این کمپین‌ها پرداخته‌ایم:

برند کوکاکولا

کوکاکولا یکی از شرکت‌هایی است که با کمپین خود، به نام “Create Real Magic”، از هوش مصنوعی توسعه یافته داخلی خود استفاده کردند. این کمپین با یک مسابقه تخیل هنرمندان دیجیتال را آزمایش کرد و آن‌ها را موظف کرد تا با استفاده از یک برنامه وب مبتنی بر هوش مصنوعی، آثار هنری برای برند ایجاد کنند.

کمپین بازاریابی ویروسی کوکاکولا

اثر این هنرمندان این شانس را داشت که در بیلبوردهای دیجیتالی کوکاکولا در میدان نیویورک تایم نمایش داده شوند. همچنین، ۳۰ نفر از این هنرمندان برای سفر به مقر جهانی کوکاکولا برای یک کارگاه سه روزه خلاق انتخاب شدند. این کمپین موفق، مخاطبان را درگیر و به افزایش فروش محصول کمک کرد.

برند سس کچاپ هاینز

شرکت هاینز(Heinz) با سوال “به نظر هوش مصنوعی سس کچاپ چه شکلی است؟” کمپین بازاریابی ویروسی راه اندازی کردند و با ابزارهای هوش مصنوعی کلاژی پر از تصاویر سرگرم‌کننده از سس کچاپ هاینز ابجاد کرد. آنها در شبکه‌های اجتماعی مخاطبان خود را تشویق کردند تا این کار را با ابزارهای هوش مصنوعی انجام دهند و تصاویر کچاپ تولید شده توسط هوش مصنوعی را به اشتراک بگذارند و با این اقدام به افزایش آگاهی از برند و جذب مشتریان جدید کمک کرد.

کمپین بازاریابی ویروسی برند هاینز

این شرکت در شبکه‌های اجتماعی مخاطبان خود را تشویق کردند تا این کار را با ابزارهای هوش مصنوعی انجام دهند و تصاویر کچاپ تولید شده توسط هوش مصنوعی را به اشتراک بگذارند و با این اقدام به افزایش آگاهی از برند و جذب مشتریان جدید کمک کرد.

نمونه کمپین‌های موفق بازاریابی ویروسی در سال ۲۰۲۳

یک کمپین بازاریابی خوب نه تنها توجه مخاطبان را به خود جلب می کند، بلکه تعامل و گفتگو را ترویج می‌دهد و افراد را به مشارکت فراتر از تماشای تبلیغات تشویق می‌کند. کمپین‌های بازاریابی به یاد ماندنی می‌توانند شما را به خواندن یک آهنگ جذاب، استفاده از کلمات یک تبلیغ طنز یا حتی  شرکت در کمپین یک برند در رسانه‌های اجتماعی وادار کنند. در ادامه کمپین بازاریابی ویروسی وجود دارد که تأثیر ماندگاری بر جای گذاشته است و به افزایش آگاهی از برند و جذب مشتریان جدید کمک کرده است.

فیلم باربی
کمپین بازاریابی قوی برادران وارنر برای  فیلم «باربی» با برندسازی با مضمون صورتی انجام شد. استراتژی کمپین، مخاطبان را درگیر نگه داشت و توجه رسانه‌ای را به خود جلب کرد و حرکت گسترده‌تری را قبل از اکران فیلم در جولای ۲۰۲۳ منعکس کرد.

کمپین بازاریابی ویروسی فیلم باربی
رنگ صورتی که در استراتژی بازاریابی فیلم لحاظ شد، نماد قدرت دختران بود. تماشاگران سینما برای نمایش فیلم، لباس‌های صورتی می‌پوشیدند که تجربه جمعی را تقویت می‌کرد. کاربران سوشال مدیا با دیالوگ فیلم دابسمش می‌ساختند و به اشتراک می‌گذاشتند. این کمپین بازاریابی حتی گوگل را نیز تحت کنترل درآورد و وقتی افراد علاقمند کلمه «باربی» یا «فیلم باربی» را جستجو می‌کردند، موتور جستجو را صورتی می‌کرد. «باربی» تنها در هفته آخر اکران خود ۱۵۵ میلیون دلار در امریکا فروش داشت و موفقیت یک کمپین بازاریابی قوی را به نمایش گذاشت. 

برند دافی

در این کمپین بازاریابی، شرکت «سیلانه سبز» برای تبلیغات دستمال مرطوب «دافی» قطعه موسیقی را سفارش داد که سبک موسیقی و ریتم موزیک آن توانست مخاطبان هدف خود( نسل Z) را به خوبی جذب کند.

کمپین بازاریابی ویروسی برند دافی

این ویدیو به سرعت در شبکه‌های اجتماعی به ویژه اینستاگرام وایرال شد و افراد شروع به ساخت دابسمش با این موزیک کردند و آن را به اشتراک گذاشتند. این کمپین بازاریابی ویروسی، برند «دافی» را تا مدت‌ها در ذهن مخاطب تداعی خواهد کرد و به تبلیغات و افزایش آگاهی از برند آن کمک خواهد کرد.

سوالات متداول

بازاریابی ویروسی یا وایرال مارکتینگ نوعی استراتژی بازاریابی است که با کمک آن می‌توان با استفاده از شبکه‌های اجتماعی یا تبلیغات دهان به دهان محتوا یا پیام بازاریابی را به طور گسترده بین مخاطبان منتشر کرد.

انواع بازاریابی ویروسی شامل بازاریابی عاطفی، مشوق، مهندسی شده، شانس، زنجیره‌ای و بازاریابی پر سر و صدا است. 

    ارسال نظر

    دیدگاه خود را بنویسید:
    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    تمامی حقوق محفوظ است.